Prikangst kan een grote uitdaging zijn, vooral bij kinderen die regelmatig bloed moeten laten prikken. Het kan leiden tot angst, huilbuien en zelfs nachtmerries. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze angst te verminderen en de ervaring minder stressvol te maken. In dit artikel deel ik onze ervaring en praktische tips om prikangst te overwinnen.
Bloedprikken kan erg uitdagend zijn, vooral als het om een jong kind gaat dat regelmatig moet prikken voor bloedafname. In mei en juni 2023 heeft Lilou 3 x bloed moeten prikken. De 1e keer trok ze haar arm weg, werd er mis geprikt en sindsdien vond ze het doodeng compleet met nachtmerries een huilbuien. Met minimaal 1 x per jaar prikken in het achterhoofd heb ik deze tips op papier gezet om jou op weg te helpen. Wij gingen van prikbang naar prikblij.
Voorbereiding voor je bloed gaat prikken
Een goede voorbereiding kan veel angst wegnemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het proces soepeler te laten verlopen:
- Bel de prikpost om te vragen of je een afspraak kunt maken.
- Vraag om verdoving, zoals Emla-zalf of Rapydan-pleisters, om de prik minder pijnlijk te maken. Breng dit minimaal 1 uur van te voren aan.
- Bespreek met je kind of het van tevoren wil weten wanneer er geprikt wordt. Sommige kinderen willen dit graag, anderen niet.
- Vertel het je kind (indien afgesproken) een paar dagen van tevoren, zodat het de tijd heeft om zich mentaal voor te bereiden.
- Betrek je kind bij de planning, zoals het inpakken van een tas of het kiezen van afleidingen tijdens het prikken.
- Plan leuke activiteiten voor zowel voor als na de prik. Dit kan helpen om de aandacht van de angst weg te leiden.
Voordat je gaat bloedprikken
Als de dag van de prik is aangebroken, zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om het voor je kind zo aangenaam mogelijk te maken:
- Overleg met de prik verpleegkundige. Laat weten dat je kind angstig is en vraag om een tweede prikker als dat nodig is.
- Pak een tas in met favoriete items van je kind, zoals een knuffel, tablet, slaapmasker en een traktatie voor na de prik.
Tijdens de bloedafname
Het moment van de prik zelf is natuurlijk het spannendst. Hier zijn enkele tips om dit moment beter te laten verlopen:
- Grijp in als je kind te overstuur raakt. Het is belangrijk dat je kind zich gehoord en begrepen voelt.
- Laat je kind praten over leuke dingen tijdens de prik. Dit helpt af te leiden, omdat het moeilijk is om tegelijkertijd angstig en vrolijk te zijn.
- Gebruik afleiding zoals een filmpje of muziek op een tablet of mobiel. Sommige ziekenhuizen bieden zelfs VR-brillen aan voor extra afleiding.
En zo ging het
Bij Lilou merkten we dat een goede voorbereiding en afleiding cruciaal waren. Drie dagen voor de prik vertelden we haar dat het bloedprikken eraan kwam, reageerde ze emotioneel op. We hadden verdovingspleisters klaarliggen en spraken af hoe we het zouden aanpakken.
Op de dag zelf pakten we een tas in met haar favoriete knuffel, een slaapmasker, snoepjes, drinken en haar tablet.
Het slaapmasker vroeg ze zelf om, zodat ze het prikken niet hoefde te zien.
Ondanks alle voorbereidingen bleef het spannend. De verdovingspleisters deden pijn bij het loshalen en veroorzaakten op 1 arm een schaafwondje, wat voor een huilbui zorgde.
Uiteindelijk hielp muziek van K3 en haar slaapmasker om haar enigszins af te leiden. Na veel tranen en worstelen werden er toch drie buisjes bloed gevuld.
Dit doen we volgende keer anders
- Andere verdoving. Emla-zalf met daaroverheen huishoudfolie, voorkomt dat je huid meetrekt. Emla vernauwd dus bij moeilijk te prikken aders zijn de gebruikte Rapydan pleisters beter.
- De prikker vragen om elke stap uit te leggen zodat je kind precies weet wat er gaat gebeuren.
- Door blijven vragen over andere prikmogelijkheden. Via de MDL arts kwamen we er achter dat ook op de kinderafdeling kan worden geprikt onder begeleiding van een pedagogisch medewerker. Hier kan vaak een pedagogisch medewerker helpen om de ervaring minder stressvol te maken.
Onze fijne ervaring met prikken op de kinderafdeling
Een half jaar na het prikdrama hadden we voor het eerst een afspraak met de MDL arts. Toen hij vertelde binnenkort weer te willen prikken heb ik aangegeven dat te willen uitstellen ivm de angst van Lilou. Hij keek ons verbaast aan, dat kan hier gewoon met lachgas of een VR bril hoor.
Toen brak mijn klomp aangezien de prikposten en andere kinderartsen hier in het ziekenhuis het nooit over gehad hebben. Een week later hadden we een afspraak op de allergiepoli, waarbij ze aangaven te willen prikken. Aangezien dit in mijn ogen geen haast had heb ik aangegeven hier een paar maanden mee te willen wachten zodat we het prikken voor de coeliakiewaarden konden combineren.
De allergiearts was ook niet op de hoogte van de prikmogelijkheden voor angstige kinderen. Met een hoop gedoe heb ik uiteindelijk een afspraak kunnen afdwingen.
Mama, wanneer gaan we naar Disney?
Wauw wat was dit een fijne ervaring. Van tevoren ben ik met haar gaan zwemmen en hebben we de voorbereidingsstappen zoals hierboven doorgenomen.
Aangekomen op de kinderafdeling werd er veel tijd genomen om Lilou op haar gemak te stellen.
Terwijl Lilou op haar tablet keek besprak de pedagogisch medewerker wat dingen met mij. Lilou kon ook spelen of kleuren maar ze was super zenuwachtig dus ging liever tablet kijken.
Eerst een prikfilmpje bekeken waarbij aan het einde 4 afleidmogelijkheden werden besproken. Lilou koos voor de VR bril met Disneythema.
Ze kreeg nog wat keuzes:
-Wel of niet kijken naar het prikken
-Wel of niet zeggen dat er geprikt wordt
-Bij mama op schoot of mama er naast
De VR bril was ideaal, de verpleegkundige kon op haar gemak een ader zoeken. Toen de ene arm niet lukte moeiteloos verder met de andere arm.
De prik zelf schrok ze even van en begon te huilen maar zodra we vroegen wat ze allemaal op de bril zag was ze weer vrolijk.
Na afloop kreeg ze ook nog een speeltje, 1 nadeel ze wil nu naar Disneyland
Dit bewijst dat een goede aanpak en begeleiding een wereld van verschil kunnen maken!
Van prikbang naar prikblij
Prikangst overwinnen is een proces dat geduld en zorg vereist. Door goed voor te bereiden, afleiding te bieden en de juiste hulpmiddelen te gebruiken, kan bloedprikken voor kinderen een stuk minder beangstigend worden. Elk kind is anders, dus experimenteer met wat voor jouw kind het beste werkt.
Wij waren in ieder geval heel blij met de mogelijkheid om op de kinderafdeling te prikken. Mocht dit niet goed geholpen hebben, hadden wij voor EMDR of hypnose gekozen.
Deel gerust jouw eigen tips en ervaringen in de reacties!
Reactie plaatsen
Reacties