Maak deze voedzame glutenvrije en vegan bananenmuffins van boekweitmeel en amandelmeel. Deze cupcakes zijn hier favoriet in de broodtrommel en maken het tussendoortje extra lekker.
Cupcakes of muffins?
Nu vraag je je misschien af: zijn dit cupcakes of muffins? Het verschil tussen cupcakes en muffins zit voornamelijk in de textuur en het gebruik. Cupcakes zijn over het algemeen luchtiger en zoeter, vaak met een topping of frosting. Muffins daarentegen zijn meestal wat steviger, minder zoet, en worden vaak beschouwd als een gezondere snackoptie. Hoewel dit recept de naam 'cupcakes' draagt, hebben ze door de voedzame ingrediënten en het ontbreken van een frosting veel gemeen met muffins. Ze zijn perfect voor bij het ontbijt of als gezonde snack! Dus dit zijn geen cupcakes maar muffins!
Ingrediënten voor 12 tot 20 cupcakes:
- 250 g boekweitmeel
- 80 g amandelmeel
- 1 tl kaneel of speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- 0,25 tl zout
- 3 bananen
- 200 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld rijstdrink)
- 60 ml ahornsiroop
- 1 tl vanille-extract
- 0,5 tl bakingsoda
- 1 el citroensap
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C (onder- en bovenwarmte).
- Meng het boekweitmeel, amandelmeel, bakpoeder, kaneel en zout in een grote kom.
- Doe de bananen, plantaardige melk, ahornsiroop en vanille-extract in een blender of keukenmachine en mix tot een dik en romig mengsel.
- Voeg het bananenmengsel toe aan de droge ingrediënten en roer goed door elkaar.
- Meng de bakingsoda met het citroensap en voeg dit schuimende mengsel toe aan het beslag. Roer nogmaals goed door.
- Schep het beslag met een ijslepel in de cupcakevormpjes. Beweeg de vorm zachtjes heen en weer zodat het beslag zich gelijkmatig verdeelt.
- Bak de cupcakes 45 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en bewaar ze eventueel tot 3 maanden in de vriezer.
Deze glutenvrije en vegan bananenbrood cupcakes zijn een heerlijke traktatie voor elke dag en ideaal om mee te nemen in de broodtrommel.
Reactie plaatsen
Reacties